Ottersum

Tot 1 januari 1973 was Ottersum een zelfstandige gemeente bestaande uit de dorpen Ottersum, Milsbeek en Ven-Zelderheide. De drie dorpen werden in 1973 bij de gemeente Gennep gevoegd dat van oudsher de regio domineerde en stadsrechten heeft. Dwars door de dorpskern van Ottersum loopt de provinciale weg N291 en ten zuiden van het dorp stroomt de rivier de Niers welke via Gennep uitmondt in de Maas.

Vanuit Ottersum ben je in een paar minuten in Duitsland en via de Kranenburger Strasse is het een klein halfuur rijden naar noorden van Nijmegen. Daarnaast zijn de uitvals(snel-)wegen naar Nederland ook goed bereikbaar en is het zuiden van Nijmegen te bereiken in circa 20 minuten via de N271 en de N844 welke loopt door onder andere de plaatsen Milsbeek, Mook en Malden.

Levendige kern

Ottersum bestond al in de middeleeuwen en is met name bekend geworden door het instituut voor de verpleging en opvang van mensen met een verstandelijke beperking welke gevestigd was in het toenmalige klooster Maria Roepaan. Sinds 2004 doet het voormalige klooster dienst als inspirerende evenementenlocatie en het enige culturele podium van Noord-Limburg. Met 100 concerten per jaar noemt Roepaen zich met recht de Paradiso van het zuiden.

Naast Roepaen kent Ottersum nog meer horecagelegenheden zoals Bij Koos, De Pub, ’t Swaantje en voor een overnachting kan men terecht bij logement de Reiziger. 

Verder staat Ottersum al jaren ver buiten de regio bekend door het zogenaamde ‘Heldro-ijs’. Menigeen vanuit Nederland en Duitsland weet dit ijsbedrijf al sinds 1938 te vinden, wat leidt tot een gezellige drukte op zomerse dagen. Naast de horecagelegenheden heeft de inwoner van Ottersum ook nog enkele andere voorzieningen tot zijn beschikking. Zo is er een kapper en een bakkerij gevestigd en bevinden zich in de nabijheid onder andere een bouwmarkt en een cafetaria. Ook heeft de kern een eigen basisschool ‘De Brink’ en een kinderopvang.

De kern is rijk aan verenigingen en viert ieder jaar het volksfeest Carnaval. Een goed bezochte traditie met als middelpunt van de belangstelling de Prins(es) van Carnavalsvereniging De Maskotters. Daarnaast kent de kern Ottersum ook een aantal sportverenigingen, zo is er voetbalclub V.V. Achates met hun complex aan de Sint Janstraat, tennisvereniging T.O.V. en korfbalvereniging VIOS, beide gelegen op het sportpark TOVIOS aan de Goorseweg.

Met recht kan worden gezegd dat Ottersum een hechte en veilige gemeenschap betreft met een pittoresk dorpsplein, primaire voorzieningen in de nabijheid en mooie landschappelijke natuurwaarde. Er is genoeg te doen voor jong en oud waardoor inwoners graag in het dorp willen blijven wonen.

Ottersum in gemeente Gennep

De gemeente Gennep is gelegen in de kop van de provincie Limburg en bestaat uit vijf kernen, Gennep, Ottersum, Milsbeek, Heijen en Ven-Zelderheide. De totale gemeente telde op 1 januari 2020 zo’n 16.900 inwoners, waarvan 2.272 woonachtig in de kern Ottersum. De gemeente beslaat ca. 5.000 hectare en kenmerkt zich door een landelijk karakter, het afwisselende landschap en een rijke cultuurhistorie. 

Het centrum van de gemeente bevindt zich in de kern Gennep, waar tal van voorzieningen aanwezig zijn zoals winkels, bedrijven, supermarkten en horecagelegenheden. Daarnaast vinden er dikwijls evenementen plaats en kent de gemeente een levendig verenigingsleven. Het centrum van Gennep is in circa 10 minuten te voet bereikbaar vanuit Ottersum.

© Copyright 2021
Created by